In het verleden is Monster Hunter met de release van World in 2018 internationaal een grote hit geworden met een verkoop van 21 miljoen exemplaren. Producent Capcom is door de jaren heen regelmatig geswitcht naar andere platforms. In de beginjaren was de game er alleen voor Sony spelcomputers, in 2009 gevolgd door de Nintendo. Monster Hunter World werd alleen uitgebracht voor de PS4, PC en Xbox One. De nieuwe Monster Hunter Rise is teruggekeerd naar de Nintendo Switch. Voor Nintendo spelers betekent dat een enorme stap voorwaarts, want ook alle ideeën uit Monster Hunter World zijn daarin opgenomen.
De essentie van Monster Hunter Rise
Wie nog geen kennis heeft gemaakt met de Monster Hunter serie volgt eerst een korte kennismaking. Het spel draait in de kern om een monster te selecteren, dat je vervolgens probeert op te sporen en waarop je gaat jagen. De monsters zullen zichzelf op verschillende manieren proberen te verdedigen en op sommige momenten in de aanval gaan. Tijdens de jacht raken ze uiteindelijk gewond en dan kun je ze doden. Als je een monster hebt gedood verdien je daarmee wapens en bepantsering. Iedereen die van dit soort games houdt kan in Monster Hunter Rise iets van zijn gading vinden, want het assortiment aan wapens is groot.
Palamute, een nieuwe vriend
Tijdens een demo van deze nieuwe release van Monster Hunter Rise kregen wij de beschikking over een volledig wapenarsenaal. We kozen voor de eerste jacht voor een vertrouwde Switch Axe. Dat is een wapen dat al sinds Monster Hunter 3 Ultimate beschikbaar is. Bij aanvang van het spel staan we meteen op een traditionele Monster Hunter kaart. Behalve de vertrouwde toolkit is er ook een handige marker die je kunt volgen naar een groot monster. Samen met Palamute, een nieuwe vriend met hondachtige kenmerken waarop je kunt rijden, wordt de jacht gestart. Een handige optie om je voorraden op peil te houden is auto-crafting. Je hoeft daarvoor dus niet in menu’s te zoeken.
Wirebug
Als jager heb je nog een assistent in Monster Hunter Rise, twee Wirebugs. Dat zijn insecten, die je als een soort trekhaak kunt gebruiken. Je kunt een Wirebug tegen een steile wand aan schieten, waardoor de als jager tegen die wand op kunt lopen. Op andere plekken in de game is de Wirebug een hulpmiddel om ergens naar boven te klimmen. Met een Wirebug kun je ook enorme sprongen maken. Daarmee is een monster door middel van een luchtaanval te overrompelen. Het is zelfs mogelijk om met een Wirebug een monster te berijden.
De Wirebug geeft ook de mogelijkheid om in Monster Hunter Rise zogeheten Sinkbind aanvallen uit te voeren. Dat zijn aanvallen met verschillende soorten wapens in combinatie met een Wirebug. De Wirebug wordt op het doel gericht en dan wordt op één van de twee aanvalsknoppen gedrukt. Afhankelijk van het geselecteerde wapen worden er bepaalde technieken uitgevoerd. Door de juiste wapens te combineren kun je de slagkracht vergroten. Het gebruik van de Wirebug vereist de nodige handigheid, maar uiteindelijk geeft dit hulpmiddel je aanzienlijk meer gevechtsopties.
Meer snelheid in het spel
De Palamute en de Wirebug in Monster Hunter Rise maken een groot verschil ten opzichte van eerdere versies. Je moest toen de nodige pogingen ondernemen om de monsters in de weelderige natuur te ontdekken en ze vervolgens te achtervolgen als ze zich naar andere locaties op de kaart verplaatsten. Die ‘rustige momenten’ duren nu een stuk minder lang. Daardoor is het aandeel dat je met echte actie bent tijdens Monster Hunter Rise een stuk groter geworden.
Monster Montage
Een andere wijziging tussen de talrijke grote veranderingen in Monster Hunter Rise is de monster montage. Dat is een systeem dat als eerste werd toegepast in Monster Hunter 4, maar nu flink is uitgebreid. Het doel van monster montage is een monster zo aan te passen dat je er op kunt rijden. Dat wordt Wyvern Riding genoemd. Om een monster zo ver te krijgen moet je een reeks Silkbind aanvallen of luchtaanvallen op het monster uitvoeren. Als je daarna op een monster kunt rijden kun je ermee ronddwalen of het gebruiken om andere monsters aan te vallen.
In de demo konden we monster montage dit goed gebruiken toen we werden geconfronteerd met Mizutsune, een waterwyvern. Die rende een ander gebied in en ging daar in gevecht met een ander monster. De verliezer van dat gevecht verkeerde in een monteerbare staat, waardoor wij er op konden springen en er aanvallen mee uit konden voeren. Daarbij voerden we een iconische neerwaartse staartspiraal uit, waarmee je vergif kunt toedienen. Toen onze energie op raakte konden we met een Mounted Punisher het monster omverwerpen. Zoals je ziet is het spektakel geweldig bij Monster Hunter Rise.
Ervaringen tijdens de demo van Monster Hunter Rise
Zoals je wel begrijpt hebben we veel plezier gehad tijdens het spelen met de demo van Monster Hunter Rise. Naar ons idee was de besturing van de monsters in het heetst van de strijd nog wel een beetje kritisch. Maar dat kan ook aan ons liggen. Als het volledige spel kan worden gespeeld zullen we ongetwijfeld meer gevoel krijgen voor dit onderdeel van het spel. Aan het spelen van de demo houden we vooral een goed gevoel over. Het lijkt er op dat Monster Hunter Rise een logisch vervolg is op de eerdere versies.
Hoge verwachtingen van Monster Hunter Rise
Tijdens de demo hebben we allerlei wapens goed uitgetest. De conclusie is dat de game goed in balans is, met een aantal welkome wijzigingen ten opzichte van de eerdere edities van het spel. De spelers hebben er enkele bewegingen bij gekregen en de wapens zijn wat gemakkelijker hanteerbaar geworden. Wat nieuw is en waaraan we een beetje moeten wennen, is dat de personages echt kunnen praten. Maar op basis van de eerste indrukken lijkt het er op dat Monster Hunter Rise een nieuw kroonjuweel wordt in de bibliotheek van de Nintendo Switch. Het werkt prachtig en de aandacht voor de details is fenomenaal.